15

dec 21

Azure in de spotlight: Wat is Azure en wat zijn de voordelen?

Azure in de spotlight: Wat is Azure en wat zijn de voordelen?

Nu de cloud inmiddels niet nieuw meer is, blijkt in de praktijk dat er toch nog veel vragen zijn over het hosten van je applicaties in de cloud. Dimitri Koens, Azure Architect & Trainer, vertelt daarom wat meer over de voordelen van werken met Azure en de manier waarop je je digitale omgeving kunt overbrengen naar de cloud.

Wat is Azure?

dimitri koens“De cloud is een modernere werkwijze,” begint Dimitri zijn verhaal, “Hard- en software staat traditioneel in huis of in het eigen rekencentrum. De cloud is dan slechts een andere plek op aarde, maar ‘de nieuwe werkwijze’ is een betere omschrijving van de cloud.

Azure is de clouddienst van Microsoft. Of eigenlijk is het alles van Microsoft dat in de cloud draait. Je hebt namelijk een productcatalogus van diensten waar je gebruik van kunt maken. Die diensten kun je voor langere tijd afnemen, maar ook ad hoc, en je kunt bij- en afschalen wanneer dat nodig is.”

Wat zijn de voordelen van Azure?

“Er zitten verschillende voordelen aan het werken met Azure,” gaat Dimitri verder. “Zo is de schaalbaarheid echt een groot voordeel van werken in de cloud. Heb je bijvoorbeeld tijdelijk een zwaardere server nodig voor je website, dan is dat in Azure zo geregeld. Daarmee voorkom je dat je servers overbelast raken en je website niet meer bereikbaar is.

Is de piek voorbij? Dan kun je net zo eenvoudig weer afschalen. Een ander voordeel is dat je alleen betaalt voor wat je echt gebruikt. Daarmee houd je de kosten binnen de perken. Zoals in het voorbeeld van zojuist: je betaalt meer gedurende de tijd dat je meer servercapaciteit gebruikt. De kosten gaan terug omlaag zodra je weer afschaalt.

Daarnaast is de beschikbaarheid een groot pluspunt van de cloud: in principe zijn servers en applicaties altijd bereikbaar en maakt het niet uit waar of op welk type device je werkt. Een voordeel van de keuze voor Microsoft Azure is dat ze wereldwijd meer dan zestig datacentra hebben. Daardoor kun je altijd een datacentrum kiezen dat dicht bij jou of de eindgebruiker van de systemen zit. Hierdoor werk je sneller, maar laadt bijvoorbeeld ook je Aziatische website sneller voor de klanten in die regio.

Omdat veel bedrijven hun automatisering al op Microsoft gestoeld hebben, is de stap naar Azure niet zo groot: de integratie met de softwarepakketten die je toch al dagelijks gebruikt is bijna naadloos.

Het laatste grote voordeel voor bedrijven van overstappen naar Azure is de beveiliging: standaard is deze bij Microsoft Azure producten al hoog. Hoger dan je als MKB-er of Small Enterprise zelf zou kunnen bereiken. En dan geeft Microsoft je binnen Azure ook nog verschillende mogelijkheden om de beveiliging nog verder op te schroeven, zonder dat je daar uitgebreide Security-kennis voor nodig hebt. Als jouw organisatie privacygevoelige informatie verwerkt of verzamelt, is het goed te weten dat een van de grootste datacentra van Microsoft in Nederland staat. Ook met betrekking tot de AVG/GDPR is dus alles goed geregeld.”

Hoe bereik je de overstap naar Azure?

Dimitri vertelt verder: “In de praktijk zie je voornamelijk twee varianten wanneer een organisatie besluit de overstap naar Azure te maken. Voor beide valt iets te zeggen.

Zo is er de ‘lift and shift’ methode, waarbij je de bestaande omgeving 1 op 1 naar de cloud kopieert en van daaruit verder werkt. Dat is ontzettend snel geregeld.

Daarnaast zie je regelmatig dat organisaties de migratie naar de cloud juist aangrijpen om een optimalisatieslag uit te voeren of nieuwere technieken toe te passen. Dan bouwen ze de omgeving volledig opnieuw op en nemen alleen mee wat strikt nodig is. Zo kun je bijvoorbeeld een SQL-database vervangen door Cosmos DB. Dat heeft als voordeel dat je in de toekomst sneller en efficiënter kunt werken.”

Trainingen voor Azure?

“Er zijn ontzettend veel trainingen voor Azure beschikbaar. Dat is wel zo prettig als je meer wilt weten over Azure. Welke training dan het beste past, is echt afhankelijk van je achtergrond en wat je precies wilt leren,” zegt hij als wij hem vragen welke trainingen hij aanbeveelt. “Op dit moment zie je dat er drie trainingen immens populair zijn. Dat is de AZ-900, een introductietraining van een dag waarin je ontdekt wat de mogelijkheden van Azure zijn voor jouw bedrijf, wat het ongeveer kost en hoe je de kosten beheersbaar houdt.

Daarnaast is er de AZ-104: een Azure Administration-training van een week. Deze is echt een stuk technischer. Je leert bijvoorbeeld hoe je zaken kunt regelen in Azure, hoe je op- of afschaalt, maar ook hoe je de beveiliging goed instelt.

En dan is er nog de AZ-305-training. Deze Azure Architect training focust een week lang op de inrichting aan de voorkant: wat zijn interessante producten voor ons? Wat kunnen deze diensten goed of juist minder goed? En hoe richt je alles zo kostenefficiënt mogelijk in? Buiten deze trainingen, zie ik ook dat er veel vraag is naar Azure-trainingen voor data-analisten. Dat is bijvoorbeeld de DP-900: tijdens deze training van een dag, leer je hoe je datadiensten in Azure kunt gebruiken, bijvoorbeeld in combinatie met Power BI.”

Biedt Azure dan voordelen voor Power-BI gebruikers?

“Jazeker,” lacht Dimitri, “de kracht van Power BI is dat je het aan verschillende databronnen kunt koppelen om bijvoorbeeld rapportages te maken. Maar als je gegevensbronnen aan het internet gekoppeld zijn, is het nog eenvoudiger: dan maakt het niet meer uit waar je Power BI gebruikt, de data is beschikbaar. Of wanneer je in je rapportages gegevensbronnen van externen wilt gebruiken.

Stel: je wilt je eigen gegevens op postcodegebieden kunnen presenteren. Dan heb je de postcodetabellen van PostNL nodig. Dat soort gegevens zijn vaak openbaar, maar er zijn nog veel meer voorbeelden te noemen van openbare gegevensbronnen. Het grote voordeel van Azure daarin: veel van dit soort koppelingen staan al voor je klaar in Azure, zodat je ze in één keer kunt koppelen en gebruiken!”

10% korting op Azure trainingen

Wil je meer weten over Azure trainingen bij SignOn? Bekijk dan nu het actuele aanbod! Boek je je Azure training voor 31 januari 2022? Dan ontvang je met de kortingscode: KORTINGS10 maar liefst 10% korting op je training!