Wat kan je met Copilot in Power BI? En wat nog niet?
Als je Power BI Desktop gebruikt, heb je misschien al gemerkt dat er nu op meerdere plekken Copilot-knoppen zijn:
Misschien heb je, net als ik, ook al gemerkt dat je deze optie nog niet kunt gebruiken:
Zoals de meeste gebruikers heb ik zelf ook nog geen toegang tot alle Copilot opties binnen Power BI. Voor dit blog zocht ik het volgende uit:
- Wat is Copilot
- Waarom werkt Copilot in Power BI voor de meeste bedrijven nog niet?
- Wat kan je met Copilot in Power BI?
- Hoe goed is Copilot op dit moment?
- Kan je DAX formules maken met Copilot?
- DATA inzichten krijgen van Copilot?
- Kan je rapporten maken met Copilot?
- Zijn er alternatieven voor Copilot m.b.t. Power BI?
- Als bonus: Een voorbeeld van hoe je ChatGPT gebruikt voor het documenteren van Query’s
1. Wat is Copilot?
Je kan het bijna niet gemist hebben als je een beetje met IT bezig bent. Maar de huidige trend (of hype?) is alles wat met AI te maken heeft. Bij Microsoft noemen ze dit Copilot. Copilot is gebaseerd op de GPT-4 taalmodellen van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. (Microsoft is de grootste aandeelhouder van OpenAI.)
Copilot wordt omschrijven als een AI-assistent die gebruikers helpt productiever te zijn in hun werk met Microsoft-producten. Een klein beetje verwarrend is dat Copilot dus eigenlijk niet een apart Microsoft-product is. Maar juist een functie binnen veel verschillende Microsoft-programma’s. Er zijn bijvoorbeeld Copilot-opties binnen o.a. Microsoft Fabric, Office 365, Bing en Github, elk met hun eigen kosten en licentie-eisen.
2. Waarom werkt Copilot in Power BI voor de meeste bedrijven nog niet?
De reden waarom de Copilot-knoppen in Power BI voor de meeste gebruikers (nog) niet werken is dat Copilot in Power BI op dit moment (oktober 2024) uitsluitend beschikbaar is voor organisaties met een Power BI Premium (P1) licentie of een Fabric F64 licentie.
Deze licenties kosten minimaal €5500 per maand en zijn daardoor onbetaalbaar voor kleine en de meeste middelgrote organisaties. Zelfs met de juiste licentie kan het zijn dat Copilot nog niet werkt.
Veel grote organisaties zijn namelijk erg voorzichtig met AI en hebben Copilot standaard uitgeschakeld voor de meeste gebruikers. Deze beperkingen zullen waarschijnlijk geleidelijk verdwijnen in de komende jaren. Grote organisaties zullen langzamerhand steeds meer comfortabel worden met het inzetten van AI, en Microsoft zal op een gegeven moment waarschijnlijk ook met kleinere licenties komen.
3. Wat kan je met Copilot in Power BI?
In Power BI kan Copilot op dit moment vooral gebruikt worden in 3 verschillende situaties:
- Copilot kan helpen bij het schrijven van DAX-formules
- Copilot kan de data bestuderen en daarna vragen beantwoorden of inzichten verschaffen over de data.
- Copilot kan rapporten maken (op basis van instructies van de gebruikers).
4. Hoe goed is Copilot op dit moment?
Daarover zijn de meningen bij de experts verdeeld en die verschillen ook per onderdeel.
5. Kan je DAX formules maken met Copilot?
In de meeste voorbeelden die ik gezien heb werkt dit redelijk en kan je DAX formules maken met Copilot. Ook de meeste experts komen tot deze conclusie. Vooral voor de gevorderde gebruikers kan Copilot je helpen sneller formules te schrijven.
Maar Copilot maakt ook nog steeds regelmatig grote fouten. De gebruiker moet wel in staat zijn die fouten te herkennen en corrigeren.
Dat is ook mijn ervaring met DAX en ChatGPT. Bij eenvoudige tot matig moeilijke DAX-functies geeft AI vaak (maar niet altijd) het juiste antwoord. Zoals bij alle GPT-modellen is veel afhankelijk van de manier waarop de gebruiker de vragen (de prompts) stelt aan de AI.
Voor gebruikers zonder diepgaande kennis van DAX en het datamodel zal het moeilijk zijn om deze vragen nauwkeurig te formuleren.
6. DATA inzichten krijgen van Copilot?
In de perfecte testdatasets van Microsoft geeft Copilot meestal juiste antwoorden. Maar bij testen met real-world data blijkt het soms erg foutgevoelig te zijn. Dit lijkt mij een groter probleem dan bij DAX.
Een foute DAX-formule werkt vaak niet of geeft een duidelijk fout antwoord. Dit is vervelend voor de rapportbouwers, die de formule anders moeten maken, maar voor de rest heeft meestal niemand er last van.
Bij deze tweede optie kan de vraag ook gesteld worden door een gebruiker die minder bekend is met het datamodel en voor wie het moeilijker is om het antwoord te verifiëren.
Copilot kan niet altijd goed uitleggen hoe het aan bepaalde antwoorden komt. En zoals alle GPT-modellen kan Copilot soms ook antwoorden “hallucineren”. Veel lijkt ook hier weer afhankelijk van de kwaliteit van het datamodel en de vragen die gesteld worden.
7. Kan je Power BI rapporten maken met Copilot?
Hiervan heb ik nog te weinig voorbeelden gezien. In de voorbeelden die te vinden zijn – zelfs de voorbeelden van Microsoft waarmee ze Copilot promoten – zijn de rapporten die gemaakt worden niet bijzonder te noemen. Ze zijn vaak heel erg basic, onduidelijk en onaantrekkelijk.
In de huidige vorm lijkt dit op dit moment hoogstens te gebruiken als beginnetje van een rapport en denk ik eigenlijk dat dit een doorsnee gebruiker niet veel tijd bespaard.
8. Zijn er alternatieven voor Copilot m.b.t. Power BI?
Natuurlijk staat Copilot in Power BI nog in de kinderschoenen. Veel van de problemen zullen opgelost worden en er zal meer mogelijk worden. Ook zal de toegang uitgebreid worden. Maar ik heb zeker nog niet de indruk dat Copilot op dit moment een onmisbare techniek binnen Power BI is.
Omdat een deel van de functionaliteit nu ook al buiten Power BI beschikbaar is. Je kunt ChatGPT of Copilot ook buiten Power BI vragen over DAX- en M-functies stellen. Het nadeel is dan wel dat de AI het datamodel niet ziet en meestal generieke code geeft die nog aangepast moet worden.
9. Een voorbeeld: ChatGPT gebruiken voor het documenteren van Query’s
Een voorbeeld waar je nu ChatGPT voor kan gebruiken is het documenteren van Power Query.
Chat GPT is niet altijd erg goed in het schrijven van M code voor Power Query. Het is veel beter in het lezen en begrijpen van M code. Het kan je daarom helpen je Query’s beter te documenteren. Ik gebruik het op de volgende manier:
- Eerst kopieer ik de M-code van de volledige query via de Advanced Editor in Power Query.
- Vervolgens plaats ik de code in ChatGPT met de prompt zoals weergegeven in de afbeelding.
- Ik controleer de door ChatGPT gegenereerde code op fouten en pas de beschrijvingen aan. Vervolgens plak ik de aangepaste code in Power Query.Hiermee heb ik binnen een paar minuten alle stappen voorzien van een opmerking met uitleg. Iets dat handmatig veel meer tijd had gekost.
Conclusie
Copilot in Power BI is momenteel alleen beschikbaar voor organisaties met een Power BI Premium (P1) licentie of een Fabric F64 licentie, wat het voor veel gebruikers onbereikbaar maakt.
Hoewel de functionaliteit van Copilot veelbelovend is, zoals het helpen bij het schrijven van DAX-formules, het verschaffen van data-inzichten en het maken van rapporten, zijn er nog beperkingen en fouten die gebruikers moeten kunnen herkennen en corrigeren.
De huidige licentiestructuur en de voorzichtigheid met de inzet van AI beperken de beschikbaarheid van Copilot. Naar verwachting zullen deze beperkingen in de komende jaren geleidelijk verdwijnen, en zullen er meer toegankelijke licentieopties beschikbaar komen.
Voor nu is het belangrijk dat gebruikers een gedegen kennis hebben van Power BI, DAX en datamodellering om (straks) optimaal gebruik te kunnen maken van Copilot. Voor dit laatste zit je bij SignOn altijd goed.
Meer informatie:
Use Copilot in Power BI Desktop – Power BI | Microsoft Learn
Create reports in Power BI Desktop with Copilot – Power BI | Microsoft Learn