Wat is Microsoft Power Apps?
Microsoft Power Apps is een vrij nieuw tool en de kans is groot dat je er nog niet van gehoord hebt. We leggen je graag uit wat Power Apps is en hoe deze tool jou kan helpen jouw werkzaamheden efficiënter uit te voeren.
Wat is Power Apps?
Power Apps is een service voor het bouwen en gebruiken van aangepaste bedrijfsapps waarmee je verbinding met je data kunt maken en zowel via het web als mobiel kunt werken – zonder dat je tijd en kosten hoeft te besteden aan de ontwikkeling van aangepaste software.
Welke keuzes heb je dan?
Data is tegenwoordig overal. Voor veel mensen is interactie met data (bijvoorbeeld invoeren of opzoeken) een dagelijkse werkzaamheid. Denk bijvoorbeeld aan:
- Invoeren van bestellingen
- Opzoeken van productgegevens
- Registeren van urenlijsten
Vaak gebeurt dit via een standaard softwareoplossing (pakket), maar is deze standaardoplossing niet toereikend. Nog te vaak is de oplossing dan een verzameling losse Excellijstjes die handmatig ingevoerd worden. Dit is foutgevoelig en zorgt voor extra werk. Medewerkers de mogelijkheid te geven data in te zien of aan te passen via eenvoudige (mobiele) Apps kan hier een oplossing bieden. Hiervoor is Power Apps uitermate geschikt. Met Power Apps kunnen gebruikers zonder programmeerkennis zelf (Mobiele) Apps maken die gebruikt kunnen worden om bedrijfsgegevens in te zien of aan te passen.
No Code
In Power Apps werk je met een “drag and drop” ontwerp. Door de beschikbare templates en sjablonen kun je met enige creativiteit al snel je eigen apps ontwikkelen. Dit kunnen hele simpele Apps zijn, maar ook complexere oplossingen zijn mogelijk. Er wordt wel gewerkt met functies en formules (zogenaamde expressies), maar die lijken als het gaat om moeilijkheid meer op Excel formules dan een echte programmeertaal.
Voor wie is Power Apps bedoeld?
Power Apps is onderdeel van het Microsoft Power Platform. De tools binnen het Platform (Zoals bijvoorbeeld ook Power BI) zijn allereerst bedoeld voor de zogenaamde Power Users. Microsoft verstaat hier de zakelijke gebruikers onder die goed met computers en software om kunnen gaan maar niet noodzakelijk een IT-achtergrond hebben. Hierdoor is Power Apps ook voor kleinere organisaties een haalbare oplossing. Vanwege de vele integratiemogelijkheden is Power Apps voor gebruikers van Dynamics 365 extra interessant.
Welke Databronnen zijn er?
Iedere Power App werkt samen met een onderliggende databron. Dit kan bijvoorbeeld een excellijst op OneDrive zijn of een SharePoint lijst. Ook Azure, SQL of online Applicaties kunnen verbonden worden. In totaal zijn er ruim 250 verschillende standaardkoppelingen beschikbaar en is het voor gebruikers ook mogelijk om eigen verbindingen te maken.
Wat kost een Power Apps licentie?
Wat Power Apps kost is afhankelijk van de gebruikte databronnen en de hoeveelheid Apps & gebruikers binnen een organisatie. Veel is als ‘gratis’ mogelijk met de licentie die binnen Office 365 of Dynamics 365 valt. Voor organisaties waar dit niet genoeg is en die met Premium databronnen werken komt de licentie meestal neer op € 8,40 per gebruiker per maand.
Wat levert het op?
Power Apps, wanneer goed gebruikt, kunnen een organisatie helpen efficiënter en beter om te gaan met data. Daardoor kan het veel tijd besparen en fouten voorkomen. Power Apps kunnen ook dienen als alternatief op maatwerk software. Ze zijn zelf te ontwikkelen en daardoor flexibeler en sneller inzetbaar, maar vooral ook veel goedkoper.
Wil je aan de slag met Power Apps?
Wil je zelf aan de slag met Power Apps en een training volgen? Bekijk onze Power Apps trainingen.