20

feb 20

Met MCSA certificering voor BI-reporting laat je zien wat je kunt

Met MCSA certificering voor BI-reporting laat je zien wat je kunt

UPDATE:
In augustus 2020 wordt MCSA BI Reporting vervangen door een nieuwe certificering genaamd ‘Microsoft Certified: Data Analyst Associate’. Je hoeft dan nog maar 1 examen te behalen, in plaats van 2 examens. Het betreffende examen heet ‘DA-100: Analyzing Data with Microsoft Power BI’. Om dit examen voor te bereiden volg je de officiële DA-100 training van Microsoft.

Lees ook: Hoe behaal je een officieel Power BI certificaat?

 

Met MCSA certificering voor BI-reporting laat je zien wat je kunt

20 februari 2020

Er wordt steeds meer kennis van self service data analyse gevraagd van Financials, Supply Chain Specialisten en Marketeers. Daarom hebben bedrijven grote behoefte aan mensen die goed met Excel en Power BI kunnen werken. Stel: je bent op zoek naar een nieuwe baan, hoe toon je dan aan dat je inderdaad goed uit de voeten kunt met deze software? Onze Microsoft Certified Trainer Jeroen Dekker legt het uit.

De tijd is voorbij dat het melden van je vaardigheden op LinkedIn of je CV volstaat. Een certificaat van een training staat al beter. Maar als je echt wil laten zien wat je kunt en waard bent, is een officiële MCSA-certificering van Microsoft© de beste optie. Deze Internationale erkende certificering laat aan iedereen zien wat jij kunt.

Hoe krijg je die MCSA-certificering voor BI-reporting?

Je bent Microsoft Certified Solution Associate (MSCA) BI-reporting na het halen van twee Microsoft Examens. Dit betreft de volgende 2 examens:

  • Analyzing and Visualizing Data with Microsoft Excel (EXAM 70-779) examen
  • Analyzing and Visualizing Data with Microsoft Power BI (EXAM 70-778) examen

Wat houdt examen Analyzing and Visualizing Data with Microsoft Excel (70-779) examen in?

Dit examen richt zich op uitgebreide kennis van data-analyse in Excel. Je kunt vragen verwachten over Power Query, Kubusfuncties, de M-taal, Power Pivot en moeilijkere Dax-formules. Dit gaat dus verder dan een simpele draaitabel.

Hoe bereid je het 70-779 examen voor?

Gelukkig heeft Microsoft officiële trainingen ontworpen om mensen voor te bereiden voor dit examen. Deze trainingen heten MOC (Microsoft Official Courseware)-trainingen. Het trainingsmateriaal is door Microsoft ontworpen. De training wordt altijd gegeven door een Microsoft Certified Trainer. Om deelnemers voor te bereiden voor het Examen 70-779 zijn twee opties beschikbaar:

Optie 1 – MOC 10994 training :

Deelnemers die bij de basis van data-analyse in Excel willen beginnen, kunnen de 2-daagse cursus Data analysis fundamentals using excel (MOC 10994) volgen. Hierin wordt de basis van draaitabellen, draaigrafieken en dashboards behandeld.

Optie 2 – MOC 20779 training:

Deelnemers die deze basis (al) beheersen, kunnen deelnemen aan de 3-daagse training Analyzing data with Excel (MOC 20779). Tijdens deze training worden alle examenonderwerpen uitgebreid behandeld.

Wat houdt examen Analyzing and visualizing data with Microsoft Power BI (EXAM 70-778) in?

Voor dit examen moet je uitgebreide kennis van Power BI hebben. Je kunt vragen verwachten over het bouwen van query’s, schrijven van DAX-functies en bouwen van complexe rapportages. Ook beveiligingsopties, instellingen en mogelijkheden van powerbi.com komen aan bod. Microsoft biedt als voorbereiding hiervoor de MOC 20778 training Dit is een 3-daagse training waarbij al deze onderwerpen aan bod komen.

Voor mensen die eerst de basiskennis van Power BI willen behandelen, is deze training wellicht te pittig. Microsoft heeft (nog) geen fundamentals-versie van deze training maar de Power BI – level 1 training van SignOn is een prima basis voor deze MOC training.

Opzet van de examens

Tussen de twee examens zit wat overlap qua inhoud, al staan de examens op zich los van elkaar. De techniek voor het bouwen van Query’s en de Dax-formules zijn voor beide programma’s vrijwel gelijk en je kunt dus vergelijkbare vragen krijgen.

Advies van Jeroen

Mijn advies is: doe eerst de training en het examen van het onderdeel waar je het meest ervaring mee hebt. Ga daarna pas het andere onderdeel halen.

Goed om te weten: de MCSA-examens zijn meerkeuze. Dit lijkt op het eerste gezicht makkelijk, maar je mag het programma zelf tijdens het examen niet inkijken. Er wordt dus een hoop parate kennis verwacht. Een ander (klein) nadeel is dat Microsoft de examens en trainingen niet in het Nederlands heeft vertaald. Het trainingsmateriaal en de examens zijn in het Engels. Dit kan voor sommige mensen lastig zijn.

MCSA BI Reporting certificaat

Per examen krijg je een certificaat. Als je beide examens gehaald hebt, krijg je ook het MCSA BI Reporting certificaat.

Helpt het certificaat bij het vinden van een nieuwe baan?

Ik denk van wel. Ik werk al jaren met Power BI en Excel. Deze twee programma’s staan dus ook al lang op mijn LinkedIn-profiel. Maar pas sinds ik MSCA erbij gezet heb, word ik bijna wekelijks benaderd door recruiters. Ongewenst overigens, ik heb al een leuke baan 😊.

Dit is wat Microsoft claimt: ‘Upon earning a certification, 23% of Microsoft certified technologists reported receiving up to a 20% salary increase. What’s more, certified employees are often entrusted with supervising their peers—putting them on the fast track for a promotion.’
Probleem is dat deze cijfers zijn gebaseerd zijn op Amerikaanse onderzoeken en niet uitgesplitst naar MSCA-type. Bovendien is Microsoft natuurlijk ook niet onpartijdig. Het behalen van een MSCA-certificering heeft in elk geval veel mensen nieuwe carrièrekansen en salarisverhogingen gebracht.

Daarom zou ik in ieder geval iedereen met ambitie op dit gebied aanraden hiervoor te gaan. Wanneer een werkgever moet kiezen tussen twee kandidaten met ongeveer gelijke geschiktheid, maar slechts een van beide heeft een officiële certificering, wie denk je dat er dan er gekozen wordt?

Meer weten?

Wil je ook leren werken met Power BI of Excel? Of twijfel je over welke training geschikt is voor jou en past bij jouw kennis en ervaring? Neem contact met ons op, wij adviseren je graag.